Συχνές Ερωτήσεις

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ενημερωθείτε για την στοματική υγιεινή, την φροντίδα των δοντιών και των περιοδοντικών ιστών καθώς και τις διαθέσιμες σύγχρονες θεραπείες

Η συχνότητα των οδοντιατρικών επισκέψεων για προληπτικούς λόγους καθορίζεται κυρίως από το θεράποντα οδοντίατρο ανάλογα με την κατάσταση της στοματικής υγείας του κάθε ασθενή. Όταν το στόμα είναι υγιές σε γενικές γραμμές, αρκεί μία επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες, για προληπτικό έλεγχο. Ο οδοντίατρος είναι ικανός να εντοπίσει αρχόμενες βλάβες σε δόντια και ούλα και να προλάβει πιο προχωρημένες και πιο επώδυνες βλάβες στο στόμα του ασθενή. Βασική προϋπόθεση είναι η εφαρμογή μίας σωστής στοματικής υγιεινής καθημερινά από τον ασθενή, με τη χρήση οδοντόβουρτσας δυο φορές την ημέρα και οπωσδήποτε το βράδυ πριν κοιμηθεί, σε συνδυασμό με τη χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδόντιας βούρτσας καθημερινά. Το αντισηπτικό στοματικό διάλυμα είναι βοηθητικό και δευτερεύον και δεν υποκαθιστά το βούρτσισμα. Ο καθαρισμός πέτρας και χρωστικών πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη. Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται κυρίως από το πόσο αποτελεσματική είναι η στοματική του υγιεινή, από την ποιότητα του σάλιου, τη διατροφή του ασθενή, τυχόν τοπικές ανατομικές ή ορθοδοντικές ανωμαλίες, καθώς και από κάποια γενικότερα συστηματικά νοσήματα.

Η τερηδόνα είναι η πιο συχνή μη μεταδιδόμενη ασθένεια στον κόσμο σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και η συχνότητά της παγκοσμίως είναι 60-90% στα παιδιά σχολικής ηλικίας και σχεδόν σε όλους τους ενήλικες. Προσβάλλει τα δόντια ανθρώπων όλων των ηλικιών, καταστρέφοντας τη φυσιολογική δομή τους. Προκαλείται από τη διάβρωση της αδαμαντίνης και της οδοντίνης από τα παραγόμενα οξέα του μεταβολισμού των σακχάρων της διατροφής μας, διαδικασία η οποία επιτελείται από τα μικρόβια (σακχαρομύκητες) που φυσιολογικά διαβιούν στη στοματική κοιλότητα (μικροβιακή στοματική χλωρίδα). Η πορεία εξέλιξής της είναι συνήθως αργή και ανώδυνη και γι’ αυτό τα δόντια δεν εμφανίζουν πάντα έντονα συμπτώματα, παρά το γεγονός ότι έχουν φτάσει σε προχωρημένη κατάσταση καταστροφής τους από την τερηδόνα. Η εικόνα της ποικίλλει, ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι. Αρχίζει από καφέ, κίτρινες ή έντονα λευκές κηλίδες, ενώ σε πιο προχωρημένες βλάβες το χρώμα της είναι πιο σκούρο και μπορεί να υπάρξει και σπάσιμο ενός τμήματος του δοντιού. Σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται μόνο μία μικρή μαύρη κουκίδα, αλλά εσωτερικά μεγάλο μέρος του δοντιού έχει καταστραφεί ή η βλάβη έχει φτάσει μέχρι το νεύρο, χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν συμπτώματα, και τότε πολλές φορές είναι απαραίτητη η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Η θεραπεία της τερηδόνας είναι τα σφραγίσματα, όταν η βλάβη δεν έχει προσβάλλει το νεύρο του δοντιού, και η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), όταν στο νεύρο έχουν εισχωρήσει μικρόβια. Στη θεραπεία της τερηδόνας δεν πρέπει να είναι σημείο αναφοράς ο πόνος, γιατί ακόμη και δόντια στα οποία η βλάβη έχει φτάσει μέχρι το νεύρο δεν εμφανίζουν πάντα συμπτώματα. Η προσεκτική προληπτική εξέταση κάθε έξι μήνες από τον οδοντίατρο και πιθανόν κάποιες ακτινογραφίες θα οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση της τερηδόνας σε αρχόμενο στάδιο, ώστε να αναχαιτιστεί η εξέλιξή της με κάποιο σφράγισμα. Για την πρόληψη της ανάπτυξης-εμφάνισης της τερηδόνας είναι απαραίτητη η συστηματική στοματική υγιεινή με καθημερινό σωστό βούρτσισμα διάρκειας 3-4 λεπτών, η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και μεσοδόντιας βούρτσας και η αποφυγή κατανάλωσης σακχαρούχων τροφών και αναψυκτικών.

Η ουλίτιδα είναι ουσιαστικά η φλεγμονή των ούλων και τα αίτιά της είναι κυρίως η μικροβιακή πλάκα που συσσωρεύεται στις παρυφές των ούλων γύρω από τα δόντια. Εμφανίζεται συχνότερα σε μικρές ηλικίες και μέχρι τα 30-35 έτη. Τα αίτιά της είναι κυρίως η κακή ή ελλιπής στοματική υγιεινή και δευτερευόντως η λήψη κάποιων φαρμάκων, η κύηση ή και ανατομικές ανωμαλίες των δοντιών. Τα ούλα εμφανίζονται διογκωμένα, έντονα ερυθρά, οιδηματώδη και αιμορραγικά κατά το βούρτσισμα ή και αυτόματα. Επίσης συχνά παρατηρείται η παρουσία τρυγίας (πέτρα) με τη μορφή σκληρών κίτρινων ή καφέ εναποθέσεων πάνω στα δόντια. Η θεραπεία της ουλίτιδας απαιτεί αφαίρεση της πέτρας από τον οδοντίατρο και συστηματικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος από τον ασθενή. Συμπληρωματικά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και κάποιο αντισηπτικό στοματικό διάλυμα. Μετά την πάροδο 1-2 εβδομάδων, τα ούλα επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Η περιοδοντίτιδα είναι η νόσος των ούλων, αλλά και του φατνιακού οστού που στηρίζει και περιβάλλει τα δόντια. Στην περιοδοντίτιδα τα μικρόβια έχουν εισέλθει βαθύτερα στην ουλοδοντική σχισμή και έχουν προσβάλλει και το οστό, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλειά του και μελλοντικά την κινητικότητα και απώλεια ίσως των δοντιών που έχουν προσβληθεί. Η περιοδοντίτιδα διακρίνεται σε διάφορες μορφές και βαθμούς βαρύτητας, εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες (35+έτη) από αυτές της ουλίτιδας και συνήθως είναι συνέπεια μιας χρόνιας αθεράπευτης ουλίτιδας. Χαρακτηριστικά συμπτώματά της είναι η διόγκωση, η ερυθρότητα και η αιμορραγία των ούλων, καθώς και η κινητικότητα των δοντιών. Επίσης σε προχωρημένες μορφές παρατηρείται υφίζηση (υποχώρηση) των ούλων και αποκάλυψη των ριζών των δοντιών, ενώ η εξέλιξή της οδηγεί σε απώλεια δοντιών. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνει έναν ουσιαστικά βαθύτερο καθαρισμό των ριζών των δοντιών με ειδικά εργαλεία και συνήθως υπό τοπική αναισθησία, καθώς και τη συστηματική στοματική υγιεινή από τον ασθενή με τη χρήση οδοντόβουρτσας, οδοντικού νήματος και μεσοδόντιας βούρτσας. Συμπληρωματικά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και κάποιο αντισηπτικό στοματικό διάλυμα, ενώ απαραίτητη είναι η τακτική επανεξέταση στον οδοντίατρο προκειμένου να ελεγχθεί και να σταθεροποιηθεί η νόσος. Η περιοδοντίτιδα συχνά συσχετίζεται με γενικότερα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιολογικά προβλήματα και κάποια αυτοάνοσα.

Η λεύκανση είναι μια ανώδυνη και ασφαλής γενικά μέθοδος αλλαγής του χρώματος των δοντιών με χημικό τρόπο. Η διαδικασία και βάσει του Υπουργείου Υγείας είναι καθαρά μια οδοντιατρική πράξη και πρέπει να πραγματοποιείται μόνο   υπό την επίβλεψη οδοντιάτρου με εγκεκριμένα σκευάσματα και τεκμηριωμένο πρωτόκολλο. Η λεύκανση αποσκοπεί στην μετατροπή του χρώματος των φυσικών μόνο δοντιών και πραγματοποιείται με διάφορες μεθόδους. Η πιο διαδεδομένη,   ασφαλής, προβλέψιμη και αποτελεσματικότερη είναι η λεγομένη συνδυαστική μέθοδος, κατά την οποία η κύρια διαδικασία επιτελείται στο ιατρείο με τη χρήση ειδικής λυχνίας πλάσματος (λάμπα λεύκανσης), η οποία ενεργοποιεί ένα gel που τοποθετείται πάνω στα δόντια και το οποίο με τη σειρά του, εισχωρώντας στην εσωτερική δομή τους, διασπά τις χρωμογόνες ουσίες τους. Η συνεδρία στο ιατρείο διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Συμπληρωματικά παρέχονται εξατομικευμένοι νάρθηκες στον ασθενή με κατάλληλο gel, τους οποίους φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας για μια περίπου εβδομάδα. Το αποτέλεσμα είναι η λευκότερη εμφάνιση των δοντιών και ένα ομορφότερο χαμόγελο. Περιορισμοί της λεύκανσης αποτελούν οι εμφράξεις (σφραγίσματα) και οι στεφάνες (θήκες), οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν χρώμα με τη μέθοδο της λεύκανσης. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας συστήνεται η αποφυγή τροφών και συνήθειων που περιέχουν χρωστικές όπως το κάπνισμα, ο καφές το τσάι και το κόκκινο κρασί.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό και συνήθως στο 2ο ή 3ο τρίμηνο να εμφανιστεί η λεγόμενη ουλίτιδα κύησης, η οποία οφείλεται κυρίως στις ορμονικές αλλαγές της μητέρας, σε συνδυασμό με μια ίσως παραμέληση της στοματικής υγιεινής. Θεραπεύεται με καθαρισμό ο οποίος μπορεί να γίνει με ασφάλεια και χωρίς κανέναν κίνδυνο, τόσο για το έμβρυο, όσο και για τη μητέρα, σε οποιαδήποτε φάση της κύησης πάντα σε συνεννόηση με το γυναικολόγο. Γενικότερα κατά τη διάρκεια της κύησης, με εξαίρεση κάποιους περιορισμούς κατά το 1ο τρίμηνο, μπορούν να διενεργηθούν σχεδόν όλες οι οδοντιατρικές θεραπείες μετά από σύμφωνη γνώμη και του γυναικολόγου, καθώς πρώτιστο μέλημα του οδοντιάτρου είναι η στοματική υγεία της εγκύου και η αποφυγή επώδυνων καταστάσεων που θα αυξήσουν το stress και θα απαιτήσουν ίσως και τη λήψη αναλγητικών ή αντιβιοτικών φαρμάκων. Για το λόγο αυτό συστήνεται σε όλες τις γυναίκες που προγραμματίζουν να κυοφορήσουν να ελέγχονται προληπτικά από οδοντίατρο και να πραγματοποιούν όλες τις αναγκαίες θεραπείες πριν την εγκυμοσύνη, πάντα σε συνδυασμό με την εφαρμογή συστηματικής στοματικής υγιεινής. Η άποψη που έχει επικρατήσει ότι τα δόντια της εγκύου υφίστανται φθορά, επειδή το έμβρυο απορροφά από αυτά το ασβέστιο που χρειάζεται είναι λάθος, καθώς έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι η πρώτη πηγή ασβεστίου για το έμβρυο είναι τα οστά  της μητέρας. Εξάλλου, σχεδόν όλες οι εγκυμονούσες λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου κατόπιν σύστασης του γυναικολόγου τους.

Σε περίπτωση φλεγμονής ή νέκρωσης ενός δοντιού με ή χωρίς συνοδό πόνο, από διάφορα αίτια (τερηδόνα, τραύμα) και προκειμένου να διατηρηθεί το δόντι στον οδοντικό φραγμό λειτουργικό και συμπτωματικό συστήνεται η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Κατά τη διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας και αφού πρώτα χορηγηθεί επαρκής τοπική αναισθησία, τροχίζεται το δόντι, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο νεύρο του το οποίο και αφαιρείται. Στη συνέχεια καθαρίζεται και απολυμαίνεται χημικό-μηχανικά ο ριζικός σωλήνας του δοντιού και τοποθετούνται κατάλληλα αντισηπτικά φάρμακα. Στο τέλος της θεραπείας ο ριζικός σωλήνας του δοντιού εμφράσσεται με κατάλληλα βιοσυμβατά υλικά και το δόντι αποκαθίσται με έμφραξη (σφράγισμα) ή στεφάνη (θήκη) και πλέον διατηρείται στο στόμα συμπτωματικό και λειτουργικό. Συστήνεται μετά από την απονεύρωση το δόντι να καλύπτεται άμεσα με στεφάνη (θήκη), καθώς είναι πιο ευάλωτο σε κάταγμα (σπάσιμο) που ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμα και σε εξαγωγή του δοντιού. Η στεφάνη προστατεύει το δόντι από τέτοιο κίνδυνο και συμβάλλει στη μακροχρόνια επιβίωση του δοντιού μέσα στο στόμα.

Κακοσμία είναι η δυσάρεστη οσμή της αναπνοής που προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα. Τα συχνότερα αίτια της κακοσμίας βρίσκονται μέσα στη στοματική κοιλότητα σε ποσοστό 85-95% και συνήθως υπεύθυνα είναι τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν μέσα στο στόμα, καθώς και υπολείμματα τροφών που πιθανόν παραμένουν σε δυσπρόσιτα σημεία. Στα αίτια περιλαμβάνονται πιο συγκεκριμένα τερηδονισμένα (χαλασμένα) δόντια, νοσήματα και φλεγμονές των ούλων όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, προβληματικές ή κακότεχνες προσθετικές εργασίες που συγκρατούν μικρόβια και δεν καθαρίζονται, το κάπνισμα και η μειωμένη έκκριση σάλιου που προκαλεί, καθώς και υπολείμματα τροφών ή μικροβίων στη ράχη της γλώσσας. Στην κακοσμία συμβάλλουν και νοσήματα της ρινικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του οισοφάγου (παλινδρόμηση) και του στομάχου, ενώ κακοσμία παρατηρείται συχνά και στους διαβητικούς ασθενείς. Τέλος, κακοσμία προκαλούν και κάποιες τροφές, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, αλλά και κάποια φάρμακα. Οι κύριες ουσίες που ευθύνονται για την κακοσμία είναι κάποιες θειούχες ενώσεις που προκύπτουν από την αποδόμηση των πρωτεϊνικών υπολειμμάτων των τροφών στο στόμα. Οι επιπτώσεις της κακοσμίας του στόματος μπορεί να είναι κοινωνικές, επαγγελματικές και ψυχολογικές, καθώς ο ασθενής αισθάνεται άσχημα για την αναπνοή του και έχει την τάση να απομονώνεται και να αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές. Σε κάθε περίπτωση κακοσμίας πρέπει να υπάρχει πρώτα απ’ όλα σχολαστική οδοντιατρική εξέταση, ώστε να προσδιοριστούν τα αίτιά της και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και θεραπείες. Ο ασθενής οφείλει να εφαρμόζει σχολαστική και συστηματική στοματική υγιεινή με τακτικές επισκέψεις και επανελέγχους στον οδοντίατρό του.

Οι αθλητικοί νάρθηκες δοντιών είναι συσκευές προστασίας των δοντιών των αθλητών από τα χτυπήματα και προφυλάσσουν τα δόντια από πιθανά σπασίματα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι αθλητές οι οποίοι δεν φορούσαν προστατευτικούς νάρθηκες είχαν 60 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να τραυματιστούν στα δόντια. Κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, όπως το ακρυλικό ή το πλαστικό και μπορεί να είναι διάφανοι ή χρωματιστοί. Οι πιο σωστοί και ασφαλείς νάρθηκες είναι οι εξατομικευμένοι, δηλαδή οι νάρθηκες οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί ειδικά για τα δόντια του συγκεκριμένου ασθενή με τη λήψη αποτυπωμάτων από τον οδοντίατρο, ώστε να έχουν καλή εφαρμογή και να παρέχουν αποτελεσματική προστασία στα δόντια από τα χτυπήματα. Οι αθλητικοί αυτοί νάρθηκες συνήθως εφαρμόζουν στα δόντια της άνω γνάθου, αλλά είναι δυνατόν να κατασκευαστούν και νάρθηκες που εφαρμόζουν ταυτόχρονα στα δόντια τόσο της άνω, όσο και της κάτω γνάθου, παρέχοντας μεγαλύτερη προστασία. Είναι πολύ αποτελεσματικοί και προστατεύουν τα δόντια αθλητών που αγωνίζονται σε αθλήματα επαφής με τον αντίπαλο, όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, οι πολεμικές τέχνες, το μποξ και αλλά. Οι νάρθηκες αυτοί μπορούν να αφαιρεθούν και να επανατοποθετηθούν εύκολα από τον ίδιο τον αθλητή.
 
Αθλητικός νάρθηκας προστασίας των δοντιών για πολεμικές τέχνες
Ο τρόπος του σωστού και ενδεδειγμένου βουρτσίσματος παρουσιάζεται σε σχετικό video-link που δίνεται στο site μας και παρακάτω αναγράφονται κάποια χαρακτηριστικά του, καθώς και τα μέσα στοματικής υγιεινής.
 
-Συχνότητα
Η συχνότητα του βουρτσίσματος θα πρέπει να είναι 2-3 φορές την ημέρα και μετά από κάθε γεύμα. Δεν θα πρέπει να παραλείπεται το βούρτσισμα πριν τη βραδινή κατάκλιση, όπου είναι και το σημαντικότερο. Καλό θα είναι να αποφεύγονται τα μεσογεύματα και ιδιαίτερα τα σακχαρούχα.
 
-Διάρκεια
Η διάρκεια του βουρτσίσματος θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 3-4 λεπτών και όχι λιγότερο.
 
-Οδοντόβουρτσα
Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι μέτρια, να φυλάσσεται σε σημείο όπου θα προστατεύεται από τη σκόνη ή την επιμόλυνση από μικρόβια και ακάθαρτα υλικά. Απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε οδοντόβουρτσα που έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλον. Συνίσταται η χρήση μέτριας οδοντόβουρτσας, ενώ σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις μετά από συγκεκριμένη οδηγία του οδοντιάτρου είναι δυνατόν να συσταθεί και η χρήση μαλακής. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε σκληρή οδοντόβουρτσα. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 2-3 μήνες ή όταν οι τρίχες της έχουν στραβώσει έστω και λίγο. Πριν και μετά από κάθε χρήση της την ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Για τα παιδιά κυκλοφορούν στο εμπόριο συγκεκριμένες οδοντόβουρτσες, ανάλογα με την ηλικία τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι λίγο πιο αποτελεσματική από τη χειροκίνητη ειδικά στα παιδιά, στους υπερήλικες και στα άτομα με κινητικά προβλήματα στα χέρια.
 
-Οδοντόκρεμα
Η οδοντόκρεμα θα πρέπει να είναι φθοριούχος, ενώ για τα παιδιά συνήθως αναγράφεται πάνω στη συσκευασία και η αντίστοιχη ηλικία τους για την οποία είναι κατάλληλη. Στα βρέφη θα πρέπει να χρησιμοποιείται η λεγόμενη «δαχτυλόβουρτσα», ειδικά μετά από κάθε γεύμα χωρίς οδοντόκρεμα, ενώ οδοντόκρεμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται από την ηλικία των 2-3 ετών, πάντα με επίβλεψη ενηλίκου, όπου το παιδί καταλαβαίνει να φτύσει και να μην καταπίνει την οδοντόκρεμα. Η ποσότητα της οδοντόκρεμας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το μέγεθος μιας φακής.
 
-Οδοντικό νήμα
Το οδοντικό νήμα πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά πριν το βούρτσισμα και τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Προτιμάται το κερωμένο νήμα ως ανθεκτικότερο, ενώ πιο πρακτικό είναι αυτό που είναι ήδη συγκολλημένο σε συγκρατητήρα, σε σύγκριση με αυτό που τυλίγεται στα δάκτυλα. Η σωστή χρήση του παρουσιάζεται σε σχετικό video-link που δίνεται στο site μας.
  
-Μεσοδόντια βουρτσάκια
Τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι κι αυτά απαραίτητα μέσα στοματικής υγιεινής για τους μεσοδόντιους χώρους, όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση της οδοντόβουρτσας. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη με ανάλογη χρωματική κωδικοποίηση και συνήθως συστήνονται σε περιοδοντικούς ασθενείς. Η σωστή χρήση τους παρουσιάζεται σε σχετικό video-link που δίνεται στο site μας.
 
-Στοματικό διάλυμα
Το στοματικό διάλυμα χρησιμοποιείται πάντα μετά από το βούρτσισμα, ενώ δεν προσφέρει καμία ωφέλεια εάν χρησιμοποιηθεί χωρίς να έχουμε βουρτσίσει προηγουμένως το στόμα μας. Γενικότερα, είναι ένα δευτερεύον μέσο στοματικής υγιεινής. Στους ενήλικες συστήνεται η χρήση κατάλληλου για κάθε περίπτωση αντισηπτικού διαλύματος, ενώ στα παιδιά συστήνεται η χρήση φθοριούχου διαλύματος.

Οι έγκλειστοι σωφρονιστήρες ή φρονιμίτες ή τρίτοι γομφίοι, είναι οι φρονιμίτες οι οποίοι δεν έχουν ανατείλει (εμφανιστεί) ακόμα ολικώς ή μερικώς μέσα στην στοματική κοιλότητα. Συνήθως οι φρονιμίτες ανατέλλουν την περίοδο από 18 ως 25 ετών οπότε και λαμβάνουν την τελική τους θέση στην οδοντοφυΐα. Αρκετά συχνά η διαδικασία ανατολής τους συνοδεύεται με συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα, εκροή πυοαιματηρού υγρού από τα ούλα, δυσκαταποσία, πονοκέφαλο, ωταλγία και γενικότερα μια κακουχία για τον ασθενή. Οι καταστάσεις αυτές είναι συχνότερες όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή παρουσιάζει πτώση όπως σε περίπτωση κάποιας ίωσης, γενικότερου νοσήματος ή στρεσογόνων καταστάσεων. Η θεραπεία τους περιλαμβάνει σχολαστική ενδοστοματική και εξωστοματική εξέταση του ασθενούς συνοδευόμενη απαραίτητα και από σχετική ακτινογραφία (συνήθως Πανοραμική ακτινογραφία) ώστε να εκτιμηθεί η θέση του φρονιμίτη, η γωνία έγκλεισής του, η σχέση του με τα γειτονικά δόντια και τις ανατομικές δομές (νεύρα, αρτηρίες, ιγμόρεια) καθώς και η ύπαρξη κύστεων ή άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων που σχετίζονται με τους φρονιμίτες. Η εξαγωγή τους συστήνεται μετά από την ολοκληρωμένη εξατομικευμένη για κάθε ασθενή εκτίμηση στην οποία θα καταλήξει ο οδοντίατρος συνεκτιμώντας και άλλους παράγοντες όπως την γενικότερη υγεία του ασθενούς και την ηλικία του. Στην συνέχεια και αφού ενημερωθεί ο ασθενής για την όλη χειρουργική διαδικασία και την μετεγχειρητική πορεία προγραμματίζεται η επέμβαση υπό τοπική αναισθησία και με τον απαραίτητο χειρουργικό εξοπλισμό. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως 15-30 λεπτά, ενώ συχνά προτείνεται η ταυτόχρονη εξαγωγή των σύστοιχων φρονιμιτών (άνω και κάτω) ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία του ασθενούς. Ακολουθεί συρραφή του τραύματος και παροχή κατάλληλων φαρμακευτικών (αντιβίωση και αναλγητικά) και διαιτολογικών οδηγιών και ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του από την επόμενη ημέρα. Συνήθως η μετεγχειρητική πορεία περιλαμβάνει ελαφρύ οίδημα το οποίο υποχωρεί μετά από 2-3 ημέρες ενώ ο πόνος διαρκεί και αυτός 2-3 ημέρες καλυπτόμενος όμως επαρκώς από αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μετά από 8-10 ημέρες αφαιρούνται και τα ράμματα. Η χειρουργική εξαγωγή των φρονιμιτών από έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο χειρουργό οδοντίατρο που διαθέτει και τον απαραίτητο εξοπλισμό, δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο και αποτελεί μια ασφαλή πλέον χειρουργική οδοντιατρική πράξη ενώ σαν δόντια δεν συμμετέχουν καθόλου στην μάσηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ασθενή τόσο πιο εύκολη είναι η χειρουργική εξαγωγή και ηπιότερη η μετεγχειρητική του ταλαιπωρία. Αντίθετα η παραμονή τους σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε γειτονικά υγιή δόντια, δημιουργία κύστεων και άλλων παθολογικών καταστάσεων που επιβαρύνουν τον ασθενή ή που περιπλέκουν στο μέλλον την εξαγωγή τους ενώ δεν αποκλείεται πολλές φορές να συμβάλλουν στην μετακίνηση των υπόλοιπων δοντιών προκαλώντας στρεβλοφυία και ορθοδοντικά προβλήματα.

Τα αιμοπεταλικά συμπυκνώματα (PRP-PRF) παράγονται από την φυγοκέντριση του αίματος του ίδιου του ασθενή. Το αίμα λαμβάνεται και φυγοκεντρίζεται στο ιατρείο και τα αιμοπεταλιακά συμπυκνώματα που παράγονται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα χρησιμοποιούνται στην χειρουργική του στόματος (χειρουργικές εξαγωγές φρονιμιτών, εμφυτεύματα, ανάπλαση οστικών ελλειμάτων) αλλά και στην αισθητική του προσώπου και της περιστοματικής περιοχής (μεσοθεραπεία, αναγέννηση κολλαγόνου). Με τα συμπυκνώματα αυτά επιτυγχάνουμε την διέγερση των αναγεννητικών δυνατοτήτων του οργανισμού στο μέγιστο βαθμό. Η ενεργοποίηση των αυτόλογων αυξητικών παραγόντων που απελευθερώνονται από τα αιμοπετάλια συμβάλλουν στη δημιουργία νέων αγγείων, διεγείρουν ινοβλάστες για παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού από τον ίδιο τον οργανισμό ενώ παράλληλα διεγείρουν και τους οστεοβλάστες προς παραγωγή οστού. Η μετεγχειρητική επούλωση είναι ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη εφόσον προωθείται η ταχύτερη δημιουργία νέων αγγείων και μαλακών ιστών. Η διαδικασία ειναι εντελώς ανώδυνη και συνίσταται στη αιμοληψία ελάχιστης ποσότητας αίματος (20-30 ml) ενώ αποκλείονται οι παρενέργεις και οι αλλεργικές αντιδράσεις αφού πρόκειται για αυτόλογη θεραπεία με αίμα του ίδιου του ασθενή τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα ασηψίας και αποστείρωσης εργαλείων και αναλώσιμων υλικών. Πρόκειται για μία νέα επαναστατική μέθοδο η οποία είναι πολύ καλά επιστημονικά, ερευνητικά και βιολογικά τεκμηριωμένη και χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία 10 χρόνια σε πολλούς τομείς της ιατρικής όπως στην χειρουργική, στην ορθοπαιδική, στην ρευματολογία, στην τραυματιολογία, στην πλαστική χειρουργική, στην δερματολογία και την κοσμετολογία προσφέροντας εξαιρετικές βιοσυμβατές θεραπευτικές επιλογές.

Γιατί να επιλέξω τη Θεραπεία Προσώπου με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες;
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι:
• Η μεγάλη διάρκεια των αποτελεσμάτων που μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ξεπεράσει τον 1 χρόνο.
• Αναδομεί την επιδερμίδα με φυσικό τρόπο χωρίς να αλλοιώνει την εκφραστικότητα του προσώπου.
• Η εφαρμογή της είναι εύκολη και ασφαλής. Καθώς οι αυξητικοί παράγοντες που ενίονται για τη θεραπεία προέρχονται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, η πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών εκμηδενίζεται.
• Εκτός από την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου, η θεραπεία είναι ιδιαίτερα ευεργετική στις ζωτικές λειτουργίες του δέρματος – καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση της επιδερμίδας.
• Δεν «γεμίζει» αλλά αναδομεί τις ρυτίδες από μέσα προς τα έξω, προκαλώντας την εξάλειψη τους.
 
Πως εφαρμόζεται η Θεραπεία Προσώπου με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες ;
Η διαδικασία είναι απλή. Οι αυξητικοί παράγοντες του αίματος εγχέονται ενέσιμα ή μη – μέσω του συστήματος Micro-Needling DermaPen – στο απαιτούμενο βάθος κάτω από την επιδερμίδα του προσώπου, αναπλάθοντας τους ιστούς και χαρίζοντας έτσι, νεανική όψη και λάμψη. Κάθε συνεδρία διαρκεί 20-30 λεπτά και προαιρετικά μπορεί αν προηγηθεί εφαρμογή τοπικής αναισθητικής κρέμας. Οι βελόνες διεισδύουν σε μικρό βάθος (1-3mm), ενώ ο αριθμός των εγχύσεων ποικίλλει ανάλογα με την θεραπεία. 
 
Τι είναι το PRF;
Το PRF ή «αυτόλογη μεσοθεραπεία» είναι πλάσμα αίματος που περιέχει υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Θεωρείται η πλέον βιοσυμβατή θεραπεία, δεδομένου ότι αντί για εξωγενή στοιχεία αξιοποιεί αυτόλογα συστατικά του πλάσματος & αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων από το αίμα του ασθενούς, που διεγείρουν τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης. Επιπλέον, διαρκεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή μεσοθεραπεία, χάρη στην αυτόλογή του δράση, ενώ τα εξωγενή στοιχεία απορροφούνται από τον οργανισμό σε διάστημα 2-3 μηνών, η αυτόλογη µεσοθεραπεία παραμένει έως & 6 μήνες. Η θεραπεία PRF, επομένως είναι η μέθοδος ανάπλασης του δέρματος που χρησιμοποιεί τους εξαιρετικά χρήσιμους αυξητικούς παράγοντες που περιέχονται στα αιμοπετάλια (Platelets) του αίματος. Τα αιμοπετάλια έχουν την ιδιότητα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να απελευθερώνουν πρωτεΐνες (αυξητικούς παράγοντες) που σχετίζονται με την επούλωση και την αναγέννηση του δέρματος. Έχουν βρεθεί και μελετηθεί δέκα (10) Αυτόλογοι Αυξητικοί Παράγοντες (PDGF, TGF-β, FGFs, IGF-1, IGF-2, VEGF, EGF, IL-8, CTGF, KGF) . Οι παράγοντες αυτοί προκαλούν και επιταχύνουν τον μηχανισμό αποκατάστασης-επούλωσης με σαφή δράση στην αναγέννηση του δέρματος. Έχει αποδειχθεί ότι οι Αυτόλογοι Αυξητικοί Παράγοντες που προέρχονται από τα αιμοπετάλια προκαλούν νεοκολλαγέννηση (σχηματισμό κολλαγόνου) και αγγειογέννεση (σχηματισμό νέων τριχοειδών αγγείων).
 
Πώς γίνεται η εφαρμογή;

Ουσιαστικά, γίνεται μία απλή αιμοληψία και κατόπιν αυτή η μικρή ποσότητα αίματος φυγοκεντρείται και διαχωρίζεται σε ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα, αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια. Το πλάσμα είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια, εξού και η ονομασία της θεραπείας (platelet rich plasma) που σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια του πλάσματος, τα οποία μέσω μιας διαδικασίας ενεργοποίησης τους απελευθερώνουν μια πληθώρα αυξητικών παραγόντων που προκαλούν, αφού εγχυθούν στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, την ανάπλαση του και την σφριγηλότητα του. 

Τι αποτελέσματα θα δώ μετά απο την αυτόλογη μεσοθεραπεία; 

H PRF αποτελεί την ιδανική αντιγηραντική τεχνική που βοηθά να διατηρούμε ένα υγιές και αστραφτερό δέρμα προλαμβάνοντας τις φθορές που προκαλούν οι επιδράσεις του χρόνου και του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα:
• Προκαλεί καλύτερη αγγείωση και οξυγόνωση της περιοχής λόγω νεόπλαστων τριχοειδών
• Προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης
• Αυξάνει τον μεταβολισμό των κυττάρων
• Βελτιώνει τις γραμμές και τις λεπτές ρυτίδες δέρματος προσώπου/λαιμού/ντεκολτέ
• Προκαλεί πολύ δραστική ενυδάτωση
• Διορθώνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.
• Βελτιώνει την συνολική υφή και τόνο του δέρματος.
• Βοηθά σε ορισμένους τύπους αλωπεκίας ή γενικής αραίωσης των μαλλιών.
• Προσφέρει αύξηση λάμψης δέρματος • Μειώνει την υπερµελάγχρωση.
• Αντιμετωπίζει τη δερματική χαλάρωση σε όλο το σώμα.
• Προσφέρει ταχύτερη επούλωση μετά από αισθητικές θεραπείες, π.χ. θεραπεία του δέρματος με microneedling.
 
Πότε θα χρειαστώ επανάληψη της συνεδρίας;
Σε 6 μήνες
 
Σε ποιές περιοχές Εφαρμόζεται;
• Πρόσωπο
• Λαιμός
• Ντεκολτέ
• Χέρια
• Χαλάρωση σώματος
 
Υπάρχουν αντενδείξεις;
• Διαταραχές πήξης αίματος
• Εγκυμοσύνη
• Ιστορικό θρόμβωσης
• AIDS
• Ύπαρξη κακοήθειας
• Χρόνια νόσος του ήπατος
 
Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;
Απλές παροδικές ανεπιθύμητες ενέργειες αφορούν την περιοχή που πραγματοποιήθηκαν οι εγχύσεις: ελαφρύ πρήξιμο, εκχυμώσεις, μελανιές και ερυθρότητα που υποχωρούν σε 2-3 ημέρες. Είναι μια άριστα ανεκτή θεραπεία με αυτόλογο υλικό που δεν παρουσιάζει αλλεργικές αντιδράσεις. Συνοψίζοντας το αποτέλεσμα της θεραπείας PRF είναι ένα δέρμα πιό υγιές, με λάμψη, λιγότερες ρυτίδες, πλούσιο σε υγρασία χωρίς χαλάρωση, από τις 2 πρώτες βδομάδες . Η PRF θεραπεία εφαρμόζεται στο πρόσωπο, στο λαιμό, το ντεκολτέ, στα χέρια και σε όποια άλλη περιοχή του σώματος χρειάζεται αναγέννηση. Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες (PRF) σε σύγκριση με τις άλλες γνωστές θεραπείες (υαλουρονικό οξύ, BOTOX, βιταμίνες κλπ) είναι ότι χρησιμοποιεί αποκλειστικά αυτόλογης προέλευσης παράγοντες (δηλαδή από τον δικό σας οργανισμό).

Ενημερωτικά Video

Σωστό βούρτσισμα

Χρήση οδοντικού νήματος

Διαφορές μεταξύ γέφυρας και εμφυτεύματος

Βούρτσισμα με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

Προσθετική αποκατάσταση εμφυτεύματος

Πώς χρησιμοποιούνται τα μεσοδόντια ​βουρτσάκια;

Πώς να καθαρίζουμε τις γέφυρες και τα εμφυτευματα με το νήμα​ super floss;

Πώς τοποθετείται ένα εμφύτευμα (χειρουργική διαδικασία);

Για… τους μικρούς μας φίλους!

Η Πέπα στον οδοντίατρο

Playmobil Ταινία: Η οικογένεια πάει στον οδοντίατρο

Πέπα, το γουρουνάκι:​Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Μπεν και Χόλυ:​Η νεράιδα των δοντιών

Τηλέφωνο

27210 95588

Ηροδότου 12, Καλαμάτα,
ΤΚ 24131

Προγραμματίστε ένα ραντεβού μαζί μας

Scroll to Top