Χειρουργικές επεμβάσεις

Χειρουργική εξαγωγή εγκλείστων σωφρονιστήρων (φρονιμιτών)

Μια από τις συνηθέστερες ενδοστοματικές χειρουργικές επεμβάσεις είναι η εξαγωγή εγκλείστων σωφρονιστήρων (φρονιμιτών). Οι φρονιμίτες ή τρίτοι γομφίοι είναι τα τελευταία δόντια προς στα πίσω σε κάθε γνάθο και αρκετά συχνά δεν ανατέλλουν μέσα στο στόμα, παραμένοντας έγκλειστοι ακόμα και για ολόκληρη τη ζωή του ασθενούς. Συνήθως προκαλούν ενοχλήσεις κατά τη διαδικασία της ανατολής τους στο στόμα και συχνά δεν υφίσταται επαρκής χώρος στην γνάθο για την πλήρη ανατολή τους. Επίσης, δεν είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις όπου οι φρονιμίτες προκαλούν την δημιουργία κύστεων γύρω από τις ρίζες τους, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της πυκνότητας του οστού των γνάθων ή και τη δημιουργία οιδήματος ή αποστήματος. Τέλος, όταν οι έγκλειστοι φρονιμίτες έχουν μια γωνία κλίσης σε σχέση με τα άλλα δόντια της γνάθου έχουν ενοχοποιηθεί ότι συμβάλλουν στη μετακίνηση ή στρέβλωσή τους. Για όλους τους παραπάνω λόγους, συχνά και ανάλογα με την κάθε περίπτωση εξατομικευμένα, προτείνεται η χειρουργική εξαγωγή τους.

Διαδικασία χειρουργικής εξαγωγής σωφρονιστήρα (φρονιμίτη)
Μετά τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού του ασθενή, προχωρούμε στην ακτινολογική εξέταση με τη λήψη της πανοραμικής ακτινογραφίας ή και της αξονικής τομογραφίας γνάθων κωνικής δέσμης (CBCT), όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο (γειτνίαση με ευαίσθητα όργανα – ανατομικές δομές, όπως νεύρα, αρτηρίες ή ιγμόρεια). Στη συνέχεια ο ασθενής ενημερώνεται πλήρως για τις πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές, όπως είναι ένα ελαφρύ οίδημα και εντοπισμένος πόνος για 2-3 ημέρες, τα οποία όμως καλύπτονται από τη χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή. Εφόσον ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη χειρουργική επέμβαση, με τοπική αναισθησία και με τα κατάλληλα εργαλεία αφαιρούνται οι έγκλειστοι, το τραύμα συρράπτεται και δίνονται οι απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες. Μετά από 8-10 ημέρες αφαιρούνται τα ράμματα και συνήθως μετά από 20 ημέρες ο ασθενής μπορεί να μασήσει πλέον κανονικά από την πλευρά της εξαγωγής. Η διάρκεια της επέμβασης είναι συνήθως 30-40 λεπτά, ενώ συχνά προτείνεται η ταυτόχρονη εξαγωγή των σύστοιχων άνω και κάτω φρονιμιτών, με σκοπό τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία του ασθενούς.

Εκτομή χαλινού άνω ή κάτω χείλους (χαλινεκτομή)

Χαλινός ονομάζεται η λεπτή μεμβράνη-υμένας που ενώνει ένα σταθερό σημείο του στόματος με ένα κινητό π.χ. ο χαλινός άνω χείλους ενώνει το άνω χείλος (κινητό σημείο) με τα ούλα (σταθερό σημείο),του κάτω χείλους που ενώνει τα ούλα με το κάτω χείλος καθώς και ο χαλινός της γλώσσας που ενώνει την κάτω επιφάνεια της γλώσσας με τα ούλα της κάτω γνάθου. Ο χαλινός, ιδίαιτερα όταν είναι βραχύς,  μπορεί να δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα όπως δυσχέρεια στην κίνηση του άνω χείλους ή της γλώσσας και κατά συνέπεια προβλήματα στην ομιλία και την άρθρωση του λόγου, διάστημα (κενό) ανάμεσα στους κεντρικούς τομείς της άνω γνάθου ή μετακίνηση μιας οδοντοστοιχίας καθώς και υποχώρηση-υφίζηση των ούλων εξαιτίας της έλξης που ασκεί ο χαλινός. Η χαλινεκτομή πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, ανώδυνα και με μικρή μετεγχειρητική ταλαιπωρία του ασθενούς ενώ σημαντικό είναι το όφελος για την απελευθέρωση των χειλέων, της γλώσσας αλλά και την αποφυγή περιοδοντικών και αισθητικών προβλημάτων.

 Αρχική κατάσταση χαλινού άνω χείλους σε ασθενή 18 ετών – Διακρίνεται η τάση που ασκεί στο άνω χείλος  και στα ούλα

      Τελική κατάσταση – 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση

Τηλέφωνο

27210 95588

Ηροδότου 12, Καλαμάτα,
ΤΚ 24131

Προγραμματίστε ένα ραντεβού μαζί μας

Scroll to Top